web analytics

Kracht, zin en nut van schrijven

Schrijven

Alles wat je schrijft, is een spiegel van jezelf.
Lisette Thooft

Schrijven

Een manier om te zorgen voor jezelf en je welZijn

Af en toe vraagt je welzijn extra aandacht. Soms vanuit een verlangen, omdat je iets wilt bereiken of omdat je wilt groeien en ontwikkelen. Je wilt wat meer ontspanning of je wilt een carrière switch. Of je wilt meer voldoening en zingeving.
Soms komt de roep om meer welzijn vanuit pijn of noodzaak. Je stressniveau gaat richting code rood of je voelt je niet gelukkig. Of misschien heb je verdriet om wat gebeurde. Dan is het nodig dat je meer tijd en aandacht hebt voor jouw behoeften, jouw gevoel, jouw wensen.
Er zijn veel manieren waarop je hiermee aan de slag kunt. Via boeken, cursussen, therapieën, retraites. Met en zonder hulp en begeleiding of een beetje van beide.

Op deze site gaat het over meer welzijn en groei

door middel van schrijven.

Begin je eigen dagboek, journal of schrijfonderzoek

Schrijven en journaling zijn hip en iedereen kan op deze manier schrijven. Stijl, grammatica en taalfouten doen er niet toe, zolang je maar schrijft. De kans is groot dat jij dat al doet, want je leest over schrijven.
Je kunt traditioneel schrijven in een dagboek, creatief in een bulletjournal, op een app of op je tablet. Je kunt het inzetten voor persoonlijke doelen of voor zakelijke doelen.
Er zijn veel variaties: je doelen beschrijven, je naar balans schrijven, reflectief schrijven, van je af schrijven, je levensverhaal (her)schrijven, verhelderend schrijven, intuïtief schrijven, therapeutisch schrijven, meditatief of flowschrijven, expressief schrijven en nog heel veel vormen meer.

Bij al deze vormen schrijf je op wat er in je omgaat en wat er is gebeurd op de manier die jij prettig vindt.  Waar het om gaat is dat jij lekker schrijft en het jou iets oplevert.

Waarom zou je schrijven?

Door te schrijven leer je jezelf beter kennen en begrijpen. Je krijgt een betere toegang tot je innerlijke wereld, je gedachten en je overtuigingen. Wanneer je regelmatig schrijft, ga je als vanzelf steeds een laagje dieper. Je krijgt beter zicht op je gedrag en patronen. Je ziet alles letterlijk onder ogen.
Daardoor leer je je beter te concentreren, bepaal je bewuster waar je focus ligt en waar jouw aandacht naar toe gaat. Houd maar eens bij waar je dankbaar voor bent en merk het verschil in je focus en welbevinden.

Maak ruimte vrij

Schrijvend maak je ruimte vrij in je hoofd. Zo komt er meer werkgeheugen vrij voor inzichten en oplossingen en kun je meer complexe taken aan. Je krijgt meer overzicht en helderheid. Mensen die schrijven zijn betere luisteraars en vaak ook betere sprekers. Schrijven kan troostend zijn, trauma’s helpen verwerken en heling brengen.

Met schrijven geef je jezelf structuur, je bent bezig met je ontwikkeling, lost problemen op en ….. werkt aan je gezondheid. En het is natuurlijk ook gewoon een fijne bezigheid en een moment voor jezelf.

Ondersteunend bij therapie

Schrijven wordt steeds meer ingezet bij therapie. Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat van je afschrijven oplucht en helpt om een pijnlijke gebeurtenis te verwerken. Het is dan wel nodig dat je schrijft over de pijn, over de echte emotie die je voelt, over dat wat je misschien nog niet hardop durfde te zeggen. En daarna is het goed om naar de toekomst te kijken, zodat je niet blijft hangen in het verleden of jezelf er zelfs verder in vast hebt gedraaid.

Een methode die je kunt gebruiken is de WRITE methode:

    • What: Waar wil je over schrijven?
    • Reflect: Reflecteer over het onderwerp. Je hoeft nog niets te schrijven. Denk erover na of mijmer erover. Mediteer er even op wanneer je dat fijn vindt.
    • Investigate: Onderzoek je gedachtes en gevoelens over het onderwerp door erover te schrijven.
    • Time: Geef jezelf een tijdslimiet. Zet een timer op 10 of 15 minuten en schrijf achter elkaar door tot de tijd om is.
    • Exit: Lees door (of hardop voor) wat je hebt geschreven en vat het stukje in één of twee zinnen samen. Voel wat het met je doet.

Schrijven is gezond

Uit diverse onderzoeken blijkt dat schrijven goed is voor je gezondheid.  Dat geldt zowel voor typen als voor schrijven met de hand. Alleen al dat je tijd en aandacht neemt voor jezelf en wat je bezighoudt doet je goed.
Schrijven werkt stress en bloeddrukverlagend. Het vermindert angst, depressie en vermoeidheid en verbetert de nachtrust.  Schrijven versterkt daardoor je immuunsysteem.

Schrijven met de hand heeft zelfs nog meer voordelen. Een belangrijke is dat je vertraagt, doordat je sneller kunt denken dan schrijven.
Je hersenhelften werken beter samen dan met typen en de activiteit die in bepaalde delen van je hersenen ontstaat, is vergelijkbaar met die bij meditatie. Je houdt je brein in conditie en je activeert de hersengebieden die het denken, de taal, genezing en het werkgeheugen aansturen. Schrijven met de hand houdt je in het hier en nu.

Ervaar hoe het is

Met schrijven kun je beginnen wanneer je wilt, op de manier die je wilt. Schrijf op wat je bezighoudt, wat er gisteren gebeurde, wat je vandaag wilt doen. En/of schrijf op waar je dankbaar voor bent. Dat is een snelweg naar je beter en gelukkiger voelen.

Voor mij werkt het goed om op een vast tijdstip te schrijven. Misschien voor jou ook? Probeer het eens een week iedere dag en kijk wat het je brengt. Een paar dagen of één dag per week is voor jou op dit moment misschien ook goed. Of misschien vind je het prettig om een mooi invuldagboek te kopen en daar in te schrijven.

Beantwoord een vraag

Een andere manier is schrijven over een vraag. Stel vragen, beantwoord ze en werk zo aan je  bewustwording. Wil je een stap verder komen in inzicht en helderheid en onderzoeken wat schrijven voor je doet, geef je dan op voor wekelijkse mail met schrijfvraag.

Lees hier meer over: Tijd voor balans, bewustwording en bezinning

Schrijf jezelf next level is onderdeel van WunjoWelZijn

Scroll naar boven