web analytics

Goede voornemens die wel werken?

Goede voornemens

Wil jij in 2023 gezonder gaan eten? Meer sporten? Afvallen? Meer mediteren? Minder stress? Meer slapen? Meer leuke dingen doen met vrienden en/of familie? Of heb je andere goede voornemens?

 

December

In het verleden pakte ik het in december vaak al serieus aan. Ik maakte dan schema’s en afvinklijsten voor al mijn goede voornemens in het nieuwe jaar. Ik ontwierp een nieuwe digitale agenda en gaf daarin alle vereiste acties een plekje. Per week of op een dagelijks tijdstip. Of op twee tijdstippen, zoals in de ochtend een intentie van de dag en in de avond een evaluatie wat er van terecht was gekomen.

Dat evalueren was ook al iets om serieus in te plannen. Aan het eind van iedere week en het eind van iedere maand. Ik nam me voor dat ik dan vragen zou beantwoorden als:

    • Hoe gingen mijn voornemens de afgelopen week/maand?
    • Wat ging goed en waarom?
    • Ging er iets niet goed en hoe verbeter ik dat?
    • Wat zijn mijn volgende acties?

Januari

Op oudejaarsdag had ik er meestal nog wel zin in. Op 1 januari ook nog. Vaak lukten op die dag al een deel van de goede voornemens niet. Maar ach, net de feestdagen achter de rug, moest ik gewoon even weer in het ritme komen. En daar ging het mis. Nog niet luid en duidelijk, maar zo in het geniep tekende de aanstaande mislukking zich al af.

Het voordeel van een digitale agenda is dat je afspraken met jezelf kunt verschuiven. Of gewoon deleten. Dan was het voor mezelf niet meer zichtbaar of ik een goed voornemen had uitgevoerd en verwijderd of alleen verwijderd. Zo hield ik mezelf nog eventjes voor de gek. Maar de goede voornemens en de bijbehorende agenda haalden vrijwel nooit februari.

Averechts

Persoonlijk ken ik niemand die zijn of haar goede voornemens een heel jaar heeft vol gehouden. Jij wel? We beginnen vol goede moed en de eerste dagen of weken gaat het soms nog redelijk goed. Maar op wilskracht alleen lukt het niet om vol te houden. Nog voordat we de nieuwe gewoonte hebben kunnen integreren in onze routines, is die al ter ziele.
Vaak werkt het zelfs averechts: we willen minder snoepen en uit frustratie dat het niet lukte, snoepen we de teleurstelling weg met een extra portie.

Het idee op zich is goed natuurlijk: we beginnen met een schone lei in het nieuwe jaar. Daarin nemen we onszelf voor nu echt beter voor onszelf te gaan zorgen. En misschien ook wel voor anderen en voor de wereld. Blijkbaar is het idee toch niet goed genoeg, want dan zou die wel werken. Waar gaat het mis?

Waarom het mis gaat

Er zijn vier redenen die ik kon bedenken, waarom het mis gaat. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer. Eentje daarvan is dat we niet voldoende tijd en rust nemen om onze goede voornemens goed te overdenken. Een andere dat we te weinig kijken wat bij onze leefstijl past. Schrijven kan hierin veel voor ons doen. Al was het maar de echte aandacht die we het onderwerp geven. Voornemens worden daardoor sneller passend en goed.

Alvast een heel goed nieuwjaar gewenst met goede voornemens die wél lukken!

Anke

 

 

Schrijf jezelf next level is onderdeel van WunjoWelZijn

Scroll naar boven