web analytics

Wie is de Mol?

Wie is de Mol

 

Ben jij een molloot? Zo ja, wie denk jij dat de mol is? Ik gok op Soy.
Zo nee, dan weet je misschien niet wat een molloot is. Ik vertel het je: het is een trouwe fan van het tv programma Wie is de Mol. Wat hebben Wie is de Mol en wij gemeen?

Kijkcijferhit

Het programma is al langer dan twintig jaar op televisie en sinds er bekende Nederlanders aan mee doen, is het een kijkcijferhit. Een groep van tien mensen, allemaal bekend -maar lang niet allemaal bij mij-, gaat onder leiding van presentator  Rik van de Westelaken naar het buitenland. Daar kunnen ze geld voor de pot verdienen door het doen van opdrachten. Onder hen is echter een mol. Een saboteur. Hij of zij saboteert in het geniep de opdrachten, zodat er minder geld wordt verdiend. Aan het eind van iedere aflevering beantwoordt iedereen vragen over het gedrag van de mol. Wie de meeste vragen fout heeft, moet naar de huis. ‘De mol hoeft nooit naar huis’.

Inmiddels is er niet alleen het programma zelf. Nee, er is ook een Moltalk, een praatprogramma waarin de afgelopen aflevering wordt besproken, het gedrag van deelnemers wordt geanalyseerd en voorspellingen worden gedaan. Naast een website is er een fan website. Ik zag ook al een boek waar je van alles in kunt vullen. Dat kun je ook doen op de app. Je kunt mensen uitnodigen mee te spelen in een poule waarin je wekelijks gokt wie de mol is. Zelf doe ik dat allemaal niet.

Aandacht voor de saboteur

Wat een succes is het programma. Wat is er veel aandacht voor. En wat wordt er veel moeite gedaan om de saboteur te achterhalen. Wat nu als wij ook zoveel aandacht en moeite zouden besteden aan het vinden van onze eigen innerlijke saboteur(s)? Aan dat stemmetje of gevoel dat ons ervan weerhoudt om onze doelen te bereiken. Die saboteur die zegt dat je niet uitbundig mag doen, terwijl je voeten willen huppelen of dansen? Je zogenaamde gezonde verstand dat zegt dat je in je veilige baan moet blijven, ook al ben je nog zo ongelukkig of doodmoe?

Zo langzamerhand ken ik mijn persoonlijke mollen wel. De dikste vindt dat ik op de achtergrond moet blijven en heeft trucjes om me klein te houden. Zijn zusje zorgt ervoor dat ik uitstelgedrag vertoon. Zijn broertje bestookt me met smoesjes wanneer ik voor een voetlicht wil treden. Er is een mol die me aanzet tot hard werken aan randzaken die er eigenlijk niet toe doen.

Mollen en angst

De mol in het televisieprogramma verhindert zoveel mogelijk om de volle winst te behalen. Onze eigen mollen doen dat ook. Dan gaat het alleen niet om de pot, maar om ons leven, onze dromen, ons zielsverlangen. Onze mollen gunnen ons wel de volle winst, maar ze willen ons beschermen. Liever zorgen ze ervoor dat we niet onze plek innemen, zodat ze zeker weten dat we niet zullen falen. Ze houden ons graag veilig thuis, zodat ons niets kan overkomen buiten de deur. Ze bedoelen het heel goed, maar ze weten niet dat angst een slechte raadgever is.

Compromis

Soms journal ik over mijn molletjes. Over die beperkende gedachten die mij weghouden van mijn dromen. En daarna ga ik met ze in gesprek op papier. Stel ik ze gerust dat ik niet in zeven sloten tegelijk zal lopen. Bedank ze voor hun lieve waarschuwingen en zeg dat het niet zo’n vaart zal lopen. Soms sluiten een mol en ik een compromis. Dan wil ik graag op een podium en mijn mol wil het liefst in de coulissen. Dan komen we uit op een tussenweg en schrijf ik bijvoorbeeld een blog. 😉

Liefs, Anke

PS

 

Schrijf jezelf next level is onderdeel van WunjoWelZijn

Scroll naar boven