web analytics

Next level, wat bedoel ik ermee

Next level?

Next level

 

Wat bedoel ik met next level?

In een journal of dagboek schrijf je op wat je hebt beleefd. Je kunt erin zetten hoe je je voelt en wat je graag wilt of niet wilt. Je hebt ook de bullet journals waarin mensen prachtige  kunstwerken maken en ze de agenda, dagboek en to-do lijst combineren op een creatieve manier. Wat mij betreft is dat zeker next level. Maar het is niet wat ik ermee bedoel.

Laagje dieper, stap verder

Next level is voor mij wat de vorige ondertitel zei: een laagje dieper en/of een stap verder. Dat kan betekenen dat je in je journal eerlijker bent dan je gewend bent te zijn. Of dat je juist de onderwerpen die je wilt vermijden in de ogen kijkt. Je gaat de confrontatie aan met je schaduwkanten of je diepste angsten.

Op die manier zie je wat de oorzaak is van je gevoel van onbehagen, verveling of juist van overbelasting. Je bekent jezelf hoe het zit. Je erkent daarmee dat er iets moet veranderen en dat jij degene bent die dat moet doen. Ook dan helpt papier: je kunt mindmappen, schema’s maken, lijstjes voor het overzicht.

Flow- of intuïtief schrijven

Voor mij blijft het flow- of intuïtief schrijven, het achter elkaar doorschrijven, de fijnste methode. Dan kom ik tot inzichten waar ik met mijn hoofd niet zo goed bij kan. Ik schrijf mijn onbewuste en onderbewuste vrij en kan uit die informatie putten. Daar zit volgens mij meer wijsheid dan in mijn hoofd.

Het vraagt wel dat ik alert ben op wat er in me opkomt en dat precies zo opschrijf. Ook beelden die opkomen beschrijf ik, of sensaties in mijn lichaam. Bovendien let ik op reacties van mijn lichaam zoals zuchten of geeuwen, als signalen van ontspanning of loslaten.

Schrijven als middel

Ik hou van schrijven als middel om mezelf beter te leren kennen, om me bewust te worden van mijn gedrag. Te ontdekken waarom ik doe wat ik doe. Of schrijven om bewust iets van me af te schrijven zodat ik me daarna beter voel of me meer duidelijk is.

Door regelmatig te schrijven, en daarin helemaal eerlijk te zijn, ontdek je patronen in jezelf. Die patronen hebben je misschien belemmerd om te bereiken wat je wilt. Alleen al door dingen op te schrijven, verandert er iets in je. Gaandeweg maak je andere keuzes en kom je verder.

Het allerliefst ga ik nóg dieper en regelmatig lukt dat. Dan zit ik zo in de flow dat ik het gevoel krijg dat er door me heen wordt geschreven. Dat ik, Anke, het niet bedenk en schrijf maar dat ik slechts het instrument ben. Alsof mijn pen over is genomen en mijn hand wordt bestuurd.

Inspireren en motiveren

Ik wil mensen graag inspireren en motiveren om gebruik te maken van de kracht van het schrijven. Voor het plezier, voor de opluchting bij van je afschrijven, voor de rust die het brengt en de inzichten. Jezelf beter leren kennen en begrijpen. Voor het beter in je vel zitten. Voor de echte, eerlijke aandacht voor jezelf.

Als vanzelf kom je dan bij zelfontwikkeling, bewustwording en zingeving terecht. Ook wanneer je die begrippen niet noemt. Dat is mijn drive en dat bedoel ik met next level.

Liefs, Anke

 

PS   Wil je schrijfvragen op maat om meer helderheid te krijgen over jouw specifieke vraag of situatie, kijk dan eens bij mailcoaching en counseling.

 

Schrijf jezelf next level is onderdeel van WunjoWelZijn

Scroll naar boven