web analytics

Vlam in de pan

Vlam in de pan

 

Een normaal en gezellig tafereeltje

Einde van de middag. De zon schijnt laag in de kamer en werpt lichtstralen op de boekenkast. De keuken vangt geen zonlicht meer, maar de lampjes boven het aanrecht geven voldoende licht. Man en vrouw zijn samen aan het koken.

Door de hoekopstelling van het keukenblok lijkt het wel een dans. Om elkaar heen en wachtend op elkaar om bij het werkblad te kunnen. Of bij de besteklade en het kruidenkastje. Er wordt een ovenschotel voorbereid en die vraagt wat veel potten en pannen en ruimte.

De vlam in de pan

De vrouw wil groente snijden. Prei. Hij vindt dat de prei niet gewassen hoeft te worden. Zij gruwt bij dat idee en wil de prei gaan snijden én wassen. En zij heeft de prei vandaag in portefeuille … dus. Hij maakt ruimte bij het aanrecht, zodat zij haar gang kan gaan. Zij neemt haar plaats in en hij zegt terloops …… ‘je moet de prei dan wel ook in de lengte snijden, hè?’ Bij haar slaat de vlam in de pan. Vol!

Ze smijt de preitjes in de gootsteen. Schreeuwt iets van: dan doe je het toch lekker zelf? Beent de keuken uit, door de kamer naar de gang. De trap op, naar het veilige kantoor. Woedend is ze. Zo boos, verontwaardigd, tekort gedaan.

Schrijven over emoties

Wanneer je dit zo leest, dan denk je misschien: wat een hysterische reactie op zo’n goed bedoelde onschuldige opmerking. Wat een dramaqueen. Misschien kies je onbewust partij voor hem. Het kan ook dat je haar reactie begrijpt. Maar het gaat hier niet over goed of fout, het gaat over leren en ervaren. Over triggers en emoties herkennen.

Zij schrijft erover in haar journal. Ze is bezig met een 30 daagse schrijfreis. Toevallig is het thema: emotie en gevoel. De schrijfsuggestie van de dag is het beschrijven van een gebeurtenis die boosheid of verdriet opriep. En dan al schrijvend achterhalen welke behoefte door de emotie werd verborgen.

Wat heb je nodig?

Wanneer een emotionele reactie niet passend is bij de gebeurtenis, weet je eigenlijk al wel dat er oude pijn is aangeraakt. De gebeurtenis was een herinnering aan die pijn, een trigger. Die trigger is dan een kans om te achterhalen op welke pijn werd gereageerd. En wat er nodig is om die te helen. Emoties hebben altijd een boodschap.

In dit geval schrijft de vrouw de boosheid van zich af en onderzoekt ze wat die wilde zeggen. Ze komt erachter dat ze behoefte heeft aan erkenning van haar autoriteit, haar zelfbeschikkingsrecht. Ze wil voor vol worden aangezien. Niet betuttelend worden verteld hoe ze de prei moet snijden. Alsof ze dat zelf niet weet of kan bepalen. Omdat ze vroeger niet mocht bepalen en zich schikte. En dat slikte.

In de emotie encyclopedie staat over boosheid: “Boosheid vertelt je dat je de leiding over je leven weg hebt gegeven aan een ander en die nu terug pakt”. Hoe treffend, precies wat er gebeurde.

De opdracht is altijd voor onszelf

De vrouw beseft dat haar boosheid ontstond op het moment dat ze zelf de neiging kreeg zich te schikken naar zijn manier. Dat gebeurde in een fractie van een seconde. De reactie kwam ogenblikkelijk in een boze schreeuw, gericht op hem, maar bedoeld voor haarzelf. De vraag is voor haar: wanneer zie ik mezelf niet voor vol aan? Verval ik in oud gedrag? En het is haar opdracht: hoe geloof ik zélf in mijn autoriteit en beschik ik echt zelf. Tot in detail?

Door even afstand te nemen verruimen we onze blik. Treden we terug van het deel in ons dat zo geëmotioneerd is. Kunnen we kijken welke behoefte er achter schuil gaat en hoe we onszelf kunnen geven wat gevraagd wordt.

Vervolg in de keuken

Einde van de middag, tafereeltje in de keuken. Man en vrouw koken samen. Vrouw is terug en doet verslag van de ontdekking. Samen even lachen om de vlam en blij met weer een stukje groei. Alles is een spiegel en van alles kun je leren. Hoe meer wordt verwerkt, hoe minder de woede nog hoeft te schreeuwen. Een levenslang proces.

De prei was heerlijk. De ovenschotel ook.

Liefs, Anke

PS Wil je schrijfvragen op maat om meer helderheid te krijgen over jouw specifieke vraag of situatie, kijk dan eens bij mailcoaching en counseling.

 

Schrijf jezelf next level is onderdeel van WunjoWelZijn

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven