web analytics

Hoe je meer zelfbewustzijn krijgt door te schrijven

Zelfbewustzijn

Zelfbewustzijn

Zelfbewustzijn

Het bekendste voorbeeld van je even totaal niet bewust zijn van jezelf is dat je in de auto ineens een stuk van de route kwijt bent. Huh, hoe ben ik hier gekomen? Dat kan zowel op de bestuurdersstoel als op de bijrijdersplaats. Ken je dat?

Wij rijden regelmatig van ons huis in Drenthe naar (klein)kinderen elders in het land. Altijd neem ik me voor om bewust te kijken naar de IJssel wanneer we daar in Zwolle overheen rijden. Soms mis ik die hele brug. Vanaf de bijrijdersstoel, dus ik hoef niet eens op het verkeer te letten. Ik neem me duidelijk voor de brug en de IJssel te zien, kijk naar buiten …… en word me pas weer bewust van alles wanneer we er al voorbij zijn.

Mijn zelfbewustzijn was er dus even niet. Gewoon weg. Mijn aandacht was weer gevangen door gedachten. Ze zeggen niet voor niets: in gedachten verzonken. Opgeslokt door je hoofd.

Nog een voorbeeld: je bent bezig en loopt naar een andere kamer om …..? In die andere kamer aangekomen, ben je het kwijt. Je weet niet meer wat je daar kwam doen of halen. Herkenbaar? Ik moet soms daadwerkelijk terug naar mijn vertrekpunt om me te kunnen herinneren wat ik daar aan het doen was en wat ik vervolgens in die andere kamer wilde gaan doen.

Voordelen van een verhoogd zelfbewustzijn

Toch zijn wij uitstekend in staat om ons bewust te zijn van onze gedachten, gevoelens, gedrag, omgeving, sensaties in ons lichaam en ons gedrag. We kunnen ons ook bewust zijn van anderen en van de omgeving. Wat daarvoor nodig is, is onze aandacht. Onze focus. Daar blijkt het altijd weer om te draaien.

Omdat we zoveel op de automatische piloot doen, missen we de voordelen van zelfbewustzijn. Meer bewustzijn wil precies dát zeggen wat het belooft: je bent je bewust. Van de omgeving, jouw gedachten daarover, jouw gevoelens, de sensaties in je lichaam, de geluiden, kleuren en geuren in je omgeving.

Je leert jezelf beter kennen, begrijpt jezelf steeds beter, staat stil bij jezelf, geeft aandacht aan jezelf. Daardoor begrijp je ook anderen beter, pas je meer zelfreflectie toe, ontdek je wat belangrijk voor je is. Je leert bovendien om beter naar je lichaam en intuïtie te luisteren.

Hoe verhoog je dat bewustzijn dan?

Er zijn verschillende manieren om (zelf)bewuster te worden. Hier zijn er een paar:

  • Houd een dagboek of journal bij. Schrijf elke dag op wat er gebeurd is, wat je betekenisvol vond, wat je beste en slechtste momenten waren.
  • Vraag feedback aan anderen. Je kunt vragen stellen als: Wat is mijn grootste kracht? Wat is iets waar ik aan kan werken? Hoe zou je me in drie woorden beschrijven? Je kunt deze vragen ook aan jezelf stellen en er zonder nadenken over flowschrijven.
  • Maak een lijst van de dingen die je het meest waardeert in je leven, zoals familie, gezondheid, vrijheid, eerlijkheid, creativiteit, etc. Maak daarna een top vijf of tien van de waarden die het meest met je resoneren. En handel daarna zoveel mogelijk in lijn met die vijf of tien waarden die het best bij je passen.
  • Oefen dankbaarheid. Dankbaarheid is het gevoel van waardering voor de goede dingen in het leven. Het beoefenen van dankbaarheid verbetert je stemming, vermindert stress en versterkt je relaties. In de eerste plaats die met jezelf.
  • Vraag jezelf regelmatig af: hoe voel ik me nu? Wat heb ik nodig? Waar verlang ik naar?

Schrijven

Je ziet dat je bij (vrijwel) al deze manieren schrijven kunt gebruiken als een makkelijke manier.
Schrijven is een vorm van zelfexpressie die je helpt om je gedachten, gevoelens en emoties onder woorden te brengen. Alleen dat al is bewustzijnsverhogend.

Door te schrijven word je uitgenodigd om te observeren wat er gebeurt. Je blijft minder in kringetjes draaien, wat bij denken of praten makkelijk gebeurt.

Al schrijvende neem je een stukje afstand van jezelf. Letterlijk: je ziet het voor je en het zit niet meer in je. Daardoor kun je helderder naar jezelf kijken. Zie je eerder verbanden, krijg je makkelijker inzichten. Door het van je af te schrijven, hoef je het niet meer in je hoofd te bewaren en krijg je ruimte in je hoofd voor creatieve oplossingen.

Voor mij is dit één van de mooie voordelen van deze manier van schrijven. Mijn hele site staat er vol mee. 😊 En dan bedoel ik met schrijven: Vrij schrijven, flowschrijven, intuïtief schrijven, meditatief schrijven, reflectief schrijven, of creatief schrijven. Maar ook lijstjes, mindmappen en clusters, zijn soms heel nuttig en verhelderend.

Liefs, Anke

Schrijf jezelf next level is onderdeel van WunjoWelZijn

Scroll naar boven