web analytics

Bewust lanterfanten: de kunst van het niets doen

Bewust lanterfanten

Heb jij het gevoel dat je altijd iets moet doen? Dat je geen tijd hebt om even te ontspannen, te genieten of te dromen? Altijd maar bezig met plannen, doelen, verplichtingen en verwachtingen? Dan ben je niet de enige. Veel mensen leven in een gehaaste maatschappij waarin niets doen wordt gezien als lui, zinloos of zelfs schadelijk. Maar is dat wel zo?

In dit blog wil ik je laten zien dat niets doen juist heel goed voor je kan zijn. Sterker nog, dat niets doen een kunst is die je kunt leren en die je veel kan opleveren. Ik noem het: bewust lanterfanten.

Wat is bewust lanterfanten?

Lanterfanten betekent niets doen, niksen, lummelen.  Je hebt geen plan, je weet niet wat je gaat doen en je hangt maar wat rond. Als kind hoorde ik dan vaak het woord ‘vervelen’ en dat scheelt maar één letter met vervelend. Voor mij had het daardoor een negatieve klank, iets wat je niet hoort te doen.

Maar bewust lanterfanten is wat mij betreft iets anders. Het is juist kiezen voor en genieten van verstillen, van leegte, van een doelbewuste time-out. Het is geen passief ‘niets doen’, het is een actief ZIJN. Je bent aanwezig in het moment, je laat je gedachten vrij stromen, je staat open voor indrukken, gevoelens en inspiratie. Je geeft ruimte aan je creativiteit, je intuïtie en je dromen.

Bewust lanterfanten is dus een vorm van onthaasten. Iets dat je jezelf gunt of ziet als een waardevolle investering in jezelf.

Wat zijn de voordelen van bewust lanterfanten?

Lanterfanten heeft veel voordelen voor je gezondheid, je welzijn en je prestaties. Hier zijn er een paar:

  • Bewust lanterfanten verlaagt stress. Door even niets te doen, geef je je lichaam en geest de kans om te ontspannen en te herstellen.
  • Het stimuleert creativiteit. Je laat los wat vastzit en staat open voor nieuwe mogelijkheden. Je kunt makkelijker out-of-the-box denken, originele ideeën bedenken of oplossingen vinden voor problemen.
  • Bewust lanterfanten vergroot productiviteit. Door even niets te doen, geef je je brein de kans om op te laden en te focussen. Je kunt beter prioriteiten stellen, beslissingen nemen en taken afmaken. Je gaat beter om met afleidingen, uitstelgedrag of perfectionisme. Je leert dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit.
  • Lanterfanten verbetert welzijn. Je leeft meer in het hier en nu, in plaats van in het verleden of de toekomst. Je bent meer bewust van je zintuigen, je gevoelens en je behoeften. Je kunt meer plezier hebben, meer lachen en meer spelen. Je kunt ook meer verbinding voelen met jezelf, met anderen en met de natuur.

Hoe kun je bewust lanterfanten?

We zijn gewend om altijd iets te doen, dat niets doen onwennig voelt. We voelen ons er misschien zelfs schuldig over. Dit helpt:

  • Plan het niets doen. Bijvoorbeeld elke dag een kwartier, of elke week een uur. Zet het in je agenda en houd je eraan.
  • Niksen met wat goed voelt. Er is geen vaste regel voor wat je wel of niet mag doen tijdens het lanterfanten. Het gaat erom dat je doet wat goed voelt voor jou, wat je ontspant, wat je blij maakt, wat je inspireert. Dat kan voor iedereen anders zijn.
  • Een prikkelarme omgeving vinden. Het is makkelijker om te lanterfanten als je niet afgeleid wordt door allerlei prikkels die om je aandacht vragen. Zoek daarom een plek op waar je rustig kunt zitten of liggen, waar je niet gestoord wordt door geluiden, beelden of mensen. Zorg dat je comfortabel bent en dat je niets hoeft.

Conclusie

Bewust lanterfanten is de kunst van het niets doen. Het is een vorm van onthaasten die veel voordelen heeft voor je gezondheid, je welzijn en je prestaties. Het is een manier om te ontspannen, te genieten en te dromen. Het is een manier om te ZIJN. En dan is lanterfanten geen tijdverspilling, maar tijdverrijking!

Liefs, Anke

PS:

  • Vind je helemaal niets doen te lastig, kies dan voor mindful wandelen, muziek luisteren, mediteren, schrijven, tekenen of gewoon voor je uit staren. Experimenteer en ontdek wat werkt voor jou.
  • Is schrijven voor jou een goede manier en wil je wat hulp of inspiratie, dan weet je waar je moet zijn. Bij mij.

Photo by Andrew Rice on Unsplash

Schrijf jezelf next level is onderdeel van WunjoWelZijn

Scroll naar boven