web analytics

24 karaats liefde

24 karaats liefde

Kleine kinderen zijn nog puur, nieuw, dichtbij hun kern. Zo klein als ze zijn, geven ze allemaal hun eigen signatuur aan die kern. Vooral als je van die kleintjes houdt, en daardoor heel goed naar ze kijkt, zie je hoe ze elk op unieke wijze vorm geven aan het leven.

24 karaats liefde

Ik heb het geluk dat ik dat niet alleen bij mijn eigen kleintjes mocht zien maar nu ook bij mijn kleinkinderen. Zoals bij de jongste. 15 maanden is ze nu maar ze had het bij 9 maanden al. Misschien al eerder. Die onvoorwaardelijke liefde, die letterlijke uitreiking, dat volstrekte welkom aan de ander.

Dan kom je de kamer binnen en ziet ze jou. Een klein blond mooi meisjesmens steekt haar armpjes naar je uit en lacht. Een lach die om haar mondje en in haar oogjes speelt en haar gezichtje verlicht. Hoe zou je dat niet kunnen voelen? Als vanzelf opent je hart en voel je die onvoorwaardelijke liefde terug. Zo puur en 24 karaats kunnen alleen kleine kinderen de liefde uiten.

Strooien met liefdeslachjes

Het lijkt wel of ze zich binnenste buiten kan keren. Of haar hartje vol liefde naar buiten komt om jou te omhelzen. Alsof het contact dat zij dan legt, volledig is. Niet zoals wij volwassenen vaak doen, een momentje contact en daarna alweer bezig met het volgende.

Heel even was de openheid weg bij dit prachtige kind, toen ze een korte periode eenkennig was. Daarna strooide ze haar liefdeslachjes weer even gul uit naar iedereen.

Feest

Begin van de maand was er feest in de familie. Er werden verjaardagen gevierd. We hadden een heerlijke middag samen, afgesloten door het gezamenlijk eten bij een restaurant. We waren met 10 mensen: haar papa, mama en broer van 3 en nog zes volwassenen.

Aan het begin van de avond namen we afscheid, want de kleintjes moesten overduidelijk naar bed. Wij nemen meestal afscheid met een korte knuffel al dan niet vergezeld van een paar zoenen. De kleine meid werd gedragen door haar mama, voor de buik, zodat haar lijfje en gezichtje naar de ander waren gekeerd.

Uitreiken vanuit haar kern

Uitreiken deed ze zes keer, uitgebreid, met al haar aandacht en bij ieder van ons met dezelfde duur en intensiteit. Ze keek en lachte, stak haar armpjes uit. En als je dan dichterbij kwam, dan duwde ze haar hoofdje tegen je aan. Pas als de ander terugtrok, trok zij ook terug. Nooit als eerste.  Daarna opnieuw: kijken, lachen, armpjes uitstrekken, het hoofdje in contact. En opnieuw.

Stel je voor: een heel moe meisje en dan zes, weliswaar nabije, familieleden die ze om de beurt haar onverdeelde aandacht schenkt. Niks niet huilen van moeheid of het hoofdje afwenden. Het is duidelijk dat verbinden voor haar hoge prioriteit heeft. Als een kleine boeddha straalt ze liefde rond en onthult ze haar kern.

Nog meer 24 karaats

Die kern hebben we allemaal. Ik ben daarover een goed boek aan het lezen: Jij bent de liefde van Juriaan Galavazi. Hij is niet de enige die dat zegt. In de Bijbel staat dat God liefde is en wij zijn kinderen zijn. Daaruit zou je kunnen concluderen dat wij dus ook liefde zijn. Ook de filosoof Plato is die mening toegedaan, evenals de dichter Rumi. De laatste ziet liefde niet alleen als een gevoel, maar ook als een staat van zijn.

En dat is wat ik bij die kleintjes zie. Ze ZIJN liefde en staan nog ongerept met zichzelf in contact. Wij waren ook eens klein. Ook wij stonden zo dichtbij onszelf, bij die kern die liefde is. Als we opgroeien leren we onvermijdelijk dat liefde en goedkeuring vaak moeten worden verdiend. Ons hele schoolsysteem is doordrenkt van straffen en belonen. Ons rechtssysteem maakt er gebruik van, de economie en de maatschappij draaien erop.

We zouden bijna vergeten dat wij nog steeds dezelfde kern hebben. Verstopt achter gedragsregels, patronen, zelfgebouwde muren, verdrongen pijn en de sociale media lach. En ja, ook onze kern is liefde. 24 karaats. Jij bent dat. En ik ook. En als ik het vergeet, dan herinnert mijn kleindochtertje mij eraan, met uitgestoken armpjes en haar hoofdje tegen mij aan.

Liefs, Anke

PS

  • Ik schreef een gratis e-book met 5 vragen waar je over kunt schrijven. Over lief zijn voor jezelf. Omdat jij ook 24 karaats bent. Gun het jezelf en vraag het hier aan als je dat nog niet deed.
  • Hoe schattig ook, het kindje op de afbeelding is niet mijn kleindochtertje.

Schrijf jezelf next level is onderdeel van WunjoWelZijn

Scroll naar boven