web analytics

Gedachten zijn soms net doornen

Gedachten zijn soms net doornen

Doornen en gedachten

Het was een warme zonnige dag in augustus. We maakten een boswandeling en zagen onderweg rijpe bramen. We besloten een handjevol te plukken. Lekker en gezond. Mijn poging om ongeschonden bij de bramen te komen mislukte: ik prikte me gemeen aan een doorn. Heb jij weleens ondervonden hoe scherp die doornen zijn? Je vermijdt ze liever.

Later schreef ik erover in mijn journal en het viel me in dat het raar is dat we heel behoedzaam zijn met doornen en zo onvoorzichtig met negatieve visies. Want allebei kunnen ze ons flink prikken en ons behoorlijk dwars zitten en beschadigen. Je zou dus verwachten dat we vervelende gedachten ook uit de weg gaan, ze vermijden en er voorzichtig mee zijn.

Net zelfkastijding

Maar nee, we lijken ze juist op te zoeken. Net zelfkastijding hoe we de zinnen herhalen die ons naar beneden halen, ons onzeker maken, ons schuldig laten voelen of ons bang maken. Alsof we onze vinger juist diep in de doorn duwen. We de pijn er nog eens flink in willen wrijven. Dat lijkt niet logisch.

Dat is het ook niet. Het is niet liefdevol dat we onszelf kwellen door dezelfde riedeltjes van ondermijnende gedachten af te draaien. Het heeft vaak te maken met trauma, angst, depressie, perfectionisme enz. We zijn ons soms niet eens bewust van die overtuigingen, omdat ze zo diep in ons onderbewustzijn zitten. Maar ze hebben wel invloed op onze emoties, ons gedrag en onze relaties.

De remedie tegen stekelige gedachten

Het stoppen van deze stekelige gedachten is niet zo gemakkelijk als het verwijderen van een echte doorn, maar we kunnen wel iets doen. We kunnen allereerst stoppen met geloven dat ze waar zijn. En we kunnen leren om ze te herkennen, te accepteren, te onderzoeken en te veranderen.

Hoe doen we dat? Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

Herkennen: De eerste stap is om je bewust te worden wat je denkt. Let op de momenten dat je jezelf bekritiseert, veroordeelt, twijfelt of angstig voelt. Schrijf deze gedachten op in een dagboek of een app. Probeer ze zo specifiek mogelijk te maken. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben niet goed genoeg, want ik maak teveel fouten.’.

Accepteren: De tweede stap is om je negatieve overtuigingen te accepteren. Dit betekent niet dat je het ermee eens bent of dat je ze leuk vindt. Het wil zeggen dat je erkent dat ze bestaan en dat ze een reactie zijn op iets wat je hebt meegemaakt of gevoeld. Probeer ze gewoon te observeren zonder oordeel of weerstand. Zeg tegen jezelf: ‘Deze gedachte komt nu langs en het is oké’. Je kunt al die stemmen ook een naam geven, zodat je je minder met hun teksten identificeert.

Onderzoeken: De derde stap is om je negatieve gedachten te onderzoeken op hun waarheid en nut. Vraag jezelf af: ‘Is deze gedachte waar?’ Ga daar bijvoorbeeld 10 minuten over journalen en kijk wat er komt. Vraag jezelf ook af: ‘kan ik zeker weten dat deze gedachte waar is?’ Zoals in The Work van Byron Katie.

Veranderen: De vierde stap is om je negatieve opvattingen te veranderen in positieve of neutrale gedachten. Schrijf een mening op die iets beter voelt. Daarna eentje die nog iets beter voelt, en nog beter, en nog beter. Zodat je van de gedachte: ‘ik ben stom’ in stapjes naar de gedachte ‘ik ben goed genoeg’ gaat. Wil je daarbij hulp, vraag het gerust via mail of het contactformulier.

Schrijven

Gedachten opschrijven – en er later over journalen / flowschrijven – kan je helpen om alert te zijn op woorden waarmee je jezelf onderuit haalt en tekort doet. Misschien krijg je al schrijvend inzicht in het waarom van die veronderstellingen. Wie weet komt de vroegste herinnering  bovendrijven die te maken heeft met die negatieve gedachte. Schrijf dan vooral over het gevoel dat je hebt. Waar zit het in je lichaam, hoe voelt het? Laat het er zijn, doorvoel het, laat emoties toe als die komen. Dat is helend schrijven.

We zijn als rozen: we hebben zowel prachtige bloemen als scherpe doornen. Beide mogen er zijn en maken ons compleet. Maar pas op dat je jezelf of een ander niet prikt.

Liefs, Anke

PS

Wil je ervaren hoe het is om over jezelf te schrijven of wil je graag wat ingangen om te schrijven, vraag dan het gratis e-book  Sta even stil bij jezelf aan. Hier lees je er meer over en kun je bestellen.

 

Schrijf jezelf next level is onderdeel van WunjoWelZijn

Scroll naar boven