web analytics

Sinterklaas geeft aandacht en verbinding

Sinterklaas Aandacht en verbinding

Sinterklaas, lang geleden

We zaten in de woonkeuken, mijn vader, moeder, broer en ik. Het was al donker. De gordijnen waren dicht en de lampen aan. Mijn vader keek geheimzinnig. Hij praatte anders dan normaal, een beetje alsof hij een verrassing had. Hij vertelde dat Sinterklaas zo zou komen. Met zijn Pieten.

De spanning werd voelbaar, ook al keken mijn beide ouders blij. Wat zou er gaan gebeuren? In de stilte die volgde, dacht ik even aan stoute kinderen die naar Spanje gingen. Was ik te stout geweest? De warme keuken voelde ineens niet zo veilig meer. De stilte duurde.

Ineens een harde klap tegen het raam. Mijn broer en ik doken in elkaar bij het gebonk daarna. Iemand schreeuwde. Mijn dappere papa ging naar buiten om te kijken wat er aan de hand was. Hij kwam lachend binnen met een jutezak in zijn hand: Sinterklaas (de buurman die met een ketting tegen het raam had geslagen) was langs geweest en had pakjes voor ons gebracht. Wat ik toen kreeg, herinner ik me niet. De schrik en de spanning des te beter. Ik herinner me wel een pop, Liesje, maar haar bracht Sinterklaas pas later.

Sinterklaas, eind vorige eeuw

In de woonkamer waren onze drie kleine kinderen, hun vader en ik. Sinterklaas en de Pieten zouden pakjes komen brengen. Van mijn kinderen weet ik nu dat ze het destijds best spannend vonden. Er zou aangebeld worden, dat wisten we. En dat gebeurde ook en kijk: er stond een mand met pakjes voor de deur.

Wekenlang had ik deze avond voorbereid: folders bekeken, gepuzzeld of ze alle drie konden krijgen wat ze wilden en of het wel gelijkwaardig was. Diverse keren ging ik naar de koopavond in de stad en thuis smokkelde ik de cadeautjes stiekem binnen. Via de garage, want soms stond er bij thuiskomst ineens een kind in de gang dat gewacht had met slapen tot ik terug was.

Ik weet dat iedereen destijds genoot. Zelf herinner ik me vooral de liefde. Liefde waarmee ik keek naar die blije gezichtjes, de opgetogenheid, de verrassing. Het is zo fijn om anderen iets te kunnen geven. Zeker als het je (klein/schoon)kinderen zijn.

2023, opnieuw Sinterklaas

Geven is een manier om je hart te openen, om je verbonden te voelen met de ander, om je dankbaarheid te tonen, om je vreugde te delen. Je geeft liefdevolle aandacht. Aandacht voor wat de ander blij maakt, aandacht voor het moment en voor de verbinding. Ontvangen is eveneens hartverwarmend, vooral als je het met dankbaarheid doet.

Die aandacht en verbinding waren er ook dit jaar. In de woonkamer met drie generaties. De jongsten pas 3 en 1. Ik hoor nu als oma (en moeder) tot de oudste generatie. Dat betekent: nog meer mensen in de kamer om van te houden. Ik kwam ogen te kort. Zoveel verbinding, dankbaarheid en genieten.

Natuurlijk weet ik nog prima wat ik het afgelopen weekend kreeg en ook wat ik gaf. Ik gaf het graag en ben blij met wat ik kreeg. Maar de cadeautjes waren ondergeschikt. Bewust beperkt gehouden, met een extraatje voor de kleintjes. De oudste weet al dat het Sinterklaasfeest een spel is dat we spelen. Dus gelukkig geen schrik of angst en de dreiging van mee moeten naar Spanje. Maar wél de liefdevolle aandacht en verbinding.

Liefdevolle aandacht en verbinding

Wat nou als we eens onze eigen Sinterklaas zijn? En we geven onszelf wat we zo graag willen? Wat we nodig hebben. Wat we tot nu altijd zo hebben gemist?

Wat zou jij jezelf dan geven? Iets materieels wat je echt graag wilt? Of een mooie ervaring, zoals een reis of een evenement? Misschien een weekendje alleen in de natuur? Of juist even weg met vrienden of familie? Het maakt niet uit, zolang je het maar geeft met liefdevolle aandacht voor en verbinding met jezelf.

Wie weet heb je vooral behoefte aan iets immaterieels. Zoals meer goedkeuring voor jezelf. Of de lat wat lager. Meer zelfvertrouwen. Probeer jezelf dat dan te geven. En ontvang het bewust. Je bent het waard. En niet alleen met Sinterklaas.

Liefs, Anke

PS

  • (Flow)schrijven is een makkelijke en fijne manier om aandacht te hebben voor jezelf en te verbinden met wie je écht bent. Geef jezelf 10 dagen schrijven cadeau met deze challenge.
  • De foto werd aan het Reitdiep gemaakt door een vriendin.

Schrijf jezelf next level is onderdeel van WunjoWelZijn

Scroll naar boven