web analytics

Het nut van flowschrijven en een voorbeeld

Flowschrijven

Wat is flowschrijven?

Simpel gezegd: flowschrijven is in een flow terechtkomen door, zonder na te denken, achter elkaar door te schrijven. In die flow notuleer je wat er in je opkomt, wat je voelt en soms ook wat er om je heen gebeurt. Je gaat van schrijven naar beschrijven.

De mooiste flow vind ik die waarbij ik zelf pas weet wat er op papier komt, als ik lees wat ik schreef. Het voelt of de woorden door me heen worden geschreven.

Er zijn andere woorden voor flowschrijven: intuïtief schrijven, journalen, dagboekschrijven, free writing of vrij schrijven, soulwriting.
Ik kies het woord flowschrijven niet alleen vanwege die flow, maar ook omdat ik niet altijd vanuit mijn intuïtie of ziel schrijf. Vaak wel, maar soms komt er een heel ander deel van mij aan het woord. Bijvoorbeeld een boos deel, dat normaal voor het fatsoen haar mond houdt. Of een bescheiden deel dat geleerd is niet te vragen om wat ze nodig heeft.

Het nut van flowschrijven

Daarmee kom ik op het nut van flowschrijven en tegelijk wat mij betreft de grootste vreugde: alles in ons kan aan het woord komen. Alle onderdrukte delen, zowel de mooie als onze schaduwzijden. Al schrijvend komen we op een punt dat ons brein niet meer mee mag doen, terwijl juist die het grootste deel van de tijd bij ons de dienst uitmaakt.

Zo leren wij onszelf beter kennen. Onze mooie kanten én onze slechte kanten. Die misschien niet eens slecht blijken te zijn, maar beschermers van onze kwetsbare delen. Allemaal verschijnen ze op papier inclusief ons Hogere Zelf en het universum, als we dat willen. Ongecensureerd. Het normaal zo snelle kritische stemmetje krijgt minder kans. En daarmee komen we bij onze eigen waarheid en leren we daar meer op te vertrouwen.

Een voorbeeld

In februari 2424 schreef ik in mijn journal dat ik zin had in de mailcoaching met twee van mijn coachees. Na die zin volgde een stortvloed aan woorden waarom ik dit werk doe. Het kwam uit mijn pen als een dictaat. Ik schrijf het ongecensureerd over:

Ik merk dat ik vooral even wil verbinden al gaat het in de mailcoaching niet om mij. Op de achtergrond ben ik, als een liefdevolle aanwezigheid. Op die manier leid ik mensen naar hun eigen liefdevolle aanwezigheid. Ik sta aan de kant van hun weg, met bloemen. Ik moedig ze aan of ik loop een stukje mee. Overleg welke kant ze het beste op kunnen gaan. Deel wat ik weet of heb ervaren om ze zo te helpen de beste keuzes te maken. En hun authentieke pad te vinden.

Of ik sta even met je stil, met een arm om je elleboog, een hand op je schouder of tegen je rug als je verdriet door je heen giert, de woede in je raast of de pijn je doet dubbelklappen. Samen laten we het er zijn, opkomen en wegebben.

Ik zit naast je op een boomstronk en luister naar je als je je hart moet luchten en vraag je daarna: zullen we weer verder? Dat wil ik doen, dat wil ik zijn. Ik ben een troostend oor, een wijze raadgever of ik ben gewoon nabij. Wat ik het liefste wil is met jou zoeken naar je verlangen en je dromen. Met jou zoeken welke muren je af moet breken om daar te komen. Alle blokkades, belemmerende overtuigingen en oude pijn mogen bewust worden op papier. En als het bewust is, zal het helen. Dan is de weg vrij voor jou om je passie te leven, je missie te omarmen en te genieten van je bestemming.

Voor jou

Omdat ik tijdens het schrijven zomaar van perspectief wisselde en me ging richten tot jou, mijn lezer en/of mijn coachee, besloot ik er een blog van te maken. Zodat jij het kunt lezen.

Hoe las je de cursieve tekst? Mijn ongecensureerde en ongeredigeerde schrijven vanuit mijn hart? Zie je waar ik normaal zinnen zou hebben veranderend, nieuwe woorden zou hebben gekozen of wat gematigder zou zijn geweest? Of kun je voelen dat ik mijn waarheid schreef?

Ik wens jou dat: dat je onbevangen en vrij schrijft in jouw flow. En zo ook steeds meer leeft.

Liefs, Anke

PS

  • Wil je proberen hoe mailcoaching werkt? Welke schrijfsuggesties jij krijgt en wat het met jou doet? Klik dan hier om het korte kennismakingstraject te bestellen. Ik maakte de drempel laag met bijna 80% korting. Ontdek in alle rust wat het voor jou doet.
Schrijf jezelf next level is onderdeel van WunjoWelZijn
Scroll naar boven