web analytics

Zachte woorden

Zachte woorden en water

Woorden kun je proeven, voelen, genieten. Ze kunnen je ook in je gezicht slaan, je maag doen krimpen, je als een mokerslag treffen.

Woorden zijn zo ongelofelijk belangrijk, want alle creatie begint met het woord. Ga maar na: je bedenkt iets en pas daarna ga je het zeggen, schrijven of doen. Zonder eerste gedachte komt niets tot stand. En toch schieten ze zo tekort, zijn ze gebrekkig en soms slechts aanduidingen van wat je bedoelt.

De kracht van taal

De manier waarop wij tegen onszelf en anderen praten, heeft meer invloed dan je in eerste instantie misschien denkt. De kracht van taal wordt vaak onderschat. Heb je wel eens gehad dat iemand iets tegen je zei en die uitspraak de complete dag door je hoofd spookte? En misschien die hele dag invloed had op jouw stemming? Eén woord of zin kan jouw hele dag veranderen.

Masaru Emoto, een Japanse onderzoeker, raakte gefascineerd door water en zijn vermeende vermogen om informatie op te slaan. Hij voerde experimenten uit om de effecten van muziek, woorden en gedachten op de structuur van water te onderzoeken.

Emoto ontdekte dat water dat werd blootgesteld aan positiviteit, zoals liefdevolle gedachten, dankbare woorden en zachte muziek, heldere en harmonieuze patronen van waterkristallen creëerde wanneer het bevroor. Je ziet zo’n mooie structuur in de afbeelding. Water dat werd blootgesteld aan negatieve vibraties, zoals haatdragende gedachten, negatieve woorden en disharmonische muziek, lieten donkere en chaotische patronen van de waterkristallen zien. Hij schreef hierover een aantal boeken en misschien heb je over hem gehoord.

Onze identiteit

Onze identiteit en overtuigingen worden beïnvloed door de woorden die we horen en gebruiken. En door de woorden die vroeger werden gezegd. Als je van kinds af aan hebt gehoord dat je verlegen, dom, of lui of bent, heeft dit een enorme invloed op hoe je over jezelf denkt als volwassene. Woorden uit het verleden kunnen onze keuzes vandaag de dag nog bepalen.

Alles wat we in onze eerste zeven levensjaren hoorden, en misschien zelfs al toen we in de baarmoeder zaten, is opgeslagen in een grote database: ons onderbewustzijn. Alles wat daar in zit wordt (onbewust) als de waarheid gezien. Of het nu feitelijk waar was of niet.

Als woorden ons hard raken, hebben ze iets in ons getriggerd. Een gebeurtenis uit het verleden die nog steeds pijn doet. Ons onderbewustzijn zocht het woord in de database, vond een match en projecteerde de niet verwerkte pijn op wat de ander zei. Au.

Dit herken je: als jij tegen mij zegt dat ik een kikker ben, dan zal ik lachen omdat niets in mij zich identificeert met een kikker. Maar als je zegt dat ik iets niet goed kan, is de kans dat je me raakt heel groot. Mijn onderbewustzijn heeft het dan voor het kiezen welke pijnlijke herinnering hij (onbewust, naar zijn aard) laat bovendrijven. Bijvoorbeeld al die keren dat ik ‘maar’ een 8 haalde op school. Raar dat zo’n mooi cijfer triggert? Nee hoor, niet als je tweelingbroer steeds een 9 of hoger had.

Zachte woorden

We weten dus dat woorden grote invloed op ons kunnen hebben. Zowel positief als negatief. En het is bekend dat woorden oude pijn kunnen triggeren, maar ook mooie herinneringen en dat woorden de kwaliteit van water kunnen beïnvloeden. Mensen bestaan voor gemiddeld 70% uit water. JIJ bestaat voor 70% uit water. Wat is je conclusie over de invloed van woorden op jou?

Ik hoop dat die is dat je zachte woorden naar je zelf gaat gebruiken. Woorden van waardering, van respect, van liefde. Kijk naar jezelf met zachtheid en begrip en vergeef jezelf in plaats van jezelf te veroordelen. Moedig jezelf aan, vertel jezelf dat je het kunt, zeg dat je het waard bent. Geef jezelf complimenten en bekrachtig jezelf.

En als je zover bent dan volg je misschien de raad van de moeder van persoonlijke groei en heling, Louise Hay: kijk jezelf aan in de spiegel en zeg: ik hou van jou.

Liefs, Anke

PS

  • Je ziet hier een boek van Emoto De boodschap van water
  • Zachte woorden tegen jezelf spreken is niet altijd makkelijk, maar gelukkig kun je het oefenen. Bijvoorbeeld met behulp van mailcoaching en flowschrijven. Ik leid je stap voor stap met empowerende mails en schrijfsuggesties. Benut het kennismakingstraject hier.
Schrijf jezelf next level is onderdeel van WunjoWelZijn
Scroll naar boven