
‘Stom Anke, stom, stom, stom,’ hoorde ik mezelf hardop zeggen. De laatste ‘stom’ kreeg extra nadruk – het moest duidelijk zijn hoe erg het was. Maar wat was er eigenlijk aan de hand? Ik was vergeten een boek mee naar boven te nemen. Geen drama. Waarom was ik dan zo hard voor mezelf?
Klef of van levensbelang?
Zelfliefde wordt soms gezien als iets klefs, maar het kan je leven maken of breken. Als je niet van jezelf houdt, zoek je bevestiging buiten jezelf. Sommigen pleasen om liefde te verdienen, anderen bouwen een muur om hun hart.
Zelfliefde betekent niet dat je jezelf altijd geweldig vindt, maar dat je bereid bent jezelf te steunen, ongeacht de situatie. Ook als je baalt van een fout of in oude patronen vervalt.
Wat is zelfliefde echt?
Lief zijn voor jezelf wordt vaak verward met uiterlijke verzorging of jezelf iets gunnen – een nieuwe baan, vakantie, een cursus. Dat kan fijn zijn, maar echte zelfliefde gaat dieper. Het betekent dat je bij jezelf blijft, ook als je teleurgesteld, angstig of beschaamd bent.
Toen ik mezelf wat bozig toesprak over dat vergeten boek, vond ik het vervolgens stom dat ik zo hard was. Tegen een ander zou ik mild zijn. Zelfliefde betekent dan: naar mezelf kijken met zachtheid. Misschien zelfs met luchtigheid (‘Zo, zo, was jij even streng’) en een denkbeeldige aai over mijn bol.
Onvoorwaardelijkheid
Zelfliefde betekent er onvoorwaardelijk voor jezelf zijn, niet alleen bij blijdschap en succes, maar ook bij onzekerheid en fouten. Je doet toch altijd je best, zelfs als dat niet perfect is? Iedereen heeft een schaduwkant: eigenschappen of emoties die we liever verstoppen. Misschien ben je bang voor afwijzing, voel je soms jaloezie, of geloof je dat je niet goed genoeg bent. Wat als je deze kanten niet langer wegduwt, maar ze onderzoekt met nieuwsgierigheid?
Zie jezelf als een liefdevolle ouder. De moeder die blij is als jij blij bent en vraagt wat er scheelt als je verdrietig bent. De vader die je bij de hand neemt als je het even niet weet. Accepteer wie je bent, met alles wat daarbij hoort. Dat hoeft niet weg.
Schrijven als zachte spiegel
Een krachtige manier om je schaduwkanten te onderzoeken, is schrijven. Met intuïtief (of flow-) schrijven kijk je een laagje dieper. Stel een vraag en begin te schrijven zonder dat je het antwoord al weet. Door te blijven schrijven, kom je uiteindelijk tot een inzicht.
Vraag jezelf bijvoorbeeld: waarom ben ik zo streng voor mezelf? Waar komt mijn jaloezie vandaan? Of: welke overtuigingen heb ik overgenomen die me niet meer dienen?
Blijf bij jezelf
Zelfliefde is geen eindpunt, maar een doorlopend proces. Het draait om het erkennen van je eigen waarde, ook als je fouten maakt of niet aan je eigen verwachtingen voldoet. Het betekent dat je jezelf toestaat om menselijk te zijn – met al je sterke en zwakke kanten.
Hoe vaker je deze houding oefent, hoe gemakkelijker het wordt om in jezelf te geloven. Blijf in liefde bij jezelf, zelfs als het even tegenzit. Uiteindelijk word je de persoon die altijd voor zichzelf klaarstaat – en dat ben je absoluut waard
Liefs,
Anke
PS
- Wil je verder met dit thema en jezelf met zachtheid leren benaderen? Dat kan met behulp van mijn gratis schrijfbundel. Hier lees je daar meer over en vraag je die aan.
- Of duik er dieper in met de uitgebreidere bundel 8 schrijfsessies over lief zijn voor jezelf
