web analytics

Gratis van anderen

Schrijfvormen die anderen ontwikkelden

 

Joey BrownGratis van anderen

Joey is degene die door haar boek Schrijven naar bewustzijn mijn belangstelling wekte voor het schrijven als middel om bewuster te worden. Om jezelf beter te leren kennen, dieper in jezelf door te dringen en te groeien. Persoonlijke en spirituele ontwikkeling door middel van je pen.

Lees hier over de door haar ontwikkelde punt-lijn-meditatie. Van denken naar voelen: punt-lijn-schrijfmeditatie – Joey Brown Ik heb deze schrijfmeditatie een halfjaar lang iedere ochtend gedaan en het heeft mij mooie inzichten gebracht. Deze methode zal ik zeker opnieuw gaan gebruiken.

Je vindt gratis oefeningen op de site van Joey: Gratis schrijfmeditaties en e-books – Joey Brown

 

Byron Katie

Byron Katie kwam ik jaren geleden op het spoor door haar methode The Work.
Daarin heeft ze haar ontdekking verwerkt dat haar lijden (ze was jarenlang depressief) stopte op het moment dat ze haar eigen gedachten niet meer geloofde en haar realiteit accepteerde. Bij de methode wijs je eerst met de vinger naar buiten, naar de wereld, anderen, je lichaam als oorzaak van je pijn of ongemak. Vervolgens onderzoek je je eigen gedachten door 4 vragen te beantwoorden. Je schrijft het op en kunt het later in een gesprek nog verder onderzoeken, maar dat hoeft niet.
The Work is niet perse een schrijfmethode, maar omdat het schrijven een belangrijk onderdeel is, past het voor mij op deze pagina. Op YouTube staan veel filmpjes waarin Byron ‘het werk’ doet met anderen. Erg interessant, vind ik. De methode staat kort beschreven in Het Kleine Boekje:  Een uittreksel van Vier vragen die je leven veranderen (thework.com) en uitgebreider in Byrons boeken zoals Vier vragen die je leven veranderen .
Op de Nederlandse site kun je de werkbladen downloaden en heel veel informatie vinden. Voor jullie gemak heb ik de links van enkele van de downloads ook even hieronder gezet.

SELF FACILITATION SHEET (thework.com) (uitleg in het Nederlands)

Het werkblad Oordeel over je naaste (thework.com)

Het Werkblad Eén gedachte per keer (thework.com)

Julia Cameron

Julia Cameron raadt in haar boek The Artist’s Way aan om iedere dag te beginnen met het schrijven van drie A4-tjes vol. Dit zijn The Morning Pages. Dat schrijven doe je zo snel mogelijk na het opstaan, waardoor je ergens in je verhaal automatisch over andere dingen gaat schrijven dan over de waan van de dag. Je schrijft iedere dag, minstens twaalf weken lang.
In  die periode zul je niet over problemen blijven schrijven, want daar ben je op een gegeven moment klaar mee. Dat is het moment dat je over oplossingen gaat schrijven. Volgens Julia word je er ook creatief van. Na het schrijven doe je niets meer met je tekst, je leest het ook niet over. Ondanks dat ik het boek heb gelezen, heb ik the morning pages nog geen twaalf weken geprobeerd. Julia adviseert verder om iedere week een creatief uitstapje met jezelf te plannen.

Andere klassiekers

Er zijn meer methodes. Bijvoorbeeld die van James Pennebaker met Writing to Heal. Pennebaker was de eerste wetenschapper die het effect van schrijven op gezondheid en welbevinden onderzocht. Uit zijn wetenschappelijke onderzoeken bleek de therapeutische waarde van schrijven. Dit staat nog op mijn verlanglijstje om te onderzoeken.

Daar staat beslist ook Writing the Mind Alive van Linda Trichter Metcalf op. Zij raadt aan 25 minuten te schrijven, bij een kaarsje en met barokmuziek op de achtergrond. Deze manier bevordert de emotionele gezondheid en zingeving, doordat je  hardop voorleest wat je schreef. Ik heb zelf ondervonden hoe krachtig het is wanneer je een laag dieper schrijft en dat vervolgens voorleest. Vaak houd ik het dan niet droog. In de schrijfretraite Schrijf jezelf next level staat ook een vraag die je schrijft met barokmuziek op de achtergrond.

Een andere bekende methode is die van Natalie Goldberg, beschreven in Het ware geheim van schrijven. Hierbij ga je mediteren, schrijven en hardop voorlezen. Tegenwoordig mediteer ik vrijwel altijd voordat ik ga schrijven. Hardop voorlezen doe ik soms. Al deze manieren brengen in ieder geval dingen van jezelf aan het licht waarvan je je niet zo bewust was.

Lees meer over ons aanbod op: Meelezen, meeleven en meedenken bij counseling

 

Schrijf jezelf next level is onderdeel van WunjoWelZijn

Scroll naar boven