web analytics

Gratis van mij

 

Schrijfoefeningen voor meer overzicht, inzicht, bewustzijn of rust,

ook te gebruiken als schrijfmeditatie of schrijfretraite

 

Tip

Schrijf 10 minuten of een bladzijde vol over één van deze vragen. Schrijf niet alleen vanuit je hoofd, maar zoveel mogelijk vanuit je gevoel / je hart / je intuïtie. Schrijf daarvoor achter elkaar door zonder na te denken.

Weet je even niet wat te schrijven, herhaal dan je laatste zin tot er weer iets komt.
Het werkt goed om van tevoren even een paar keer diep adem te halen om met je aandacht in het hier en nu te komen, gewoon even stil te zitten of kort te mediteren.

Vind je 10 minuten schrijven te kort of te lang, pas dan de tijd aan naar jouw voorkeur.

 

Gratis tips

 

 

Oefeningen voor aan het begin van je dag.

Het voordeel van schrijven in de ochtend is dat je daarmee je dag bepaalt. Of je geeft je dag een bepaalde intentie, wens of focus. Kies een vraag en schrijf.

  • Wat vind ik vandaag belangrijk en wat ga ik daarom vandaag doen of juist niet doen?
  • …… (schrijf je naam), het is vandaag jouw dag. Hoe gaat jouw dag eruitzien?
  • Vanavond kijk ik terug op een dag waarin ik in ieder geval ………………….
  • Welke dingen die mij blij maken en energie geven, gun ik mijzelf vandaag?
  • Hoe blijf ik vandaag positief terwijl er zoveel gebeurt in de wereld?
  • Wat heeft mijn gezin / mijn werk/ mijn buurt/ de wereld vandaag van mij nodig en hoe ga ik dat geven? Wat heb ik van mezelf nodig en hoe ga ik dat geven?
  • Wat is voor mij vandaag goed om te weten?
  • Hoe krijg ik vandaag een zo goed mogelijke dag?
  • Hoe wil ik me voelen vandaag?

Oefeningen voor aan het eind van je dag.

Het fijne van schrijven in de avond is dat je reflecteert op je dag en je kijkt of je intenties en wensen zijn uitgekomen. Je merkt op wat je er eventueel van kunt leren en waar je dankbaar voor bent.

Bovendien is het een rustmoment voor het slapen gaan waarin je je hoofd leeg schrijft. Goed voor je nachtrust.

  • Terugkijkend op de dag, wat zit me dwars en schrijf ik nu even van mij af?  Waar zet ik een afspraak voor in mijn agenda of zet ik op een to do lijst, zodat ik het nu los kan laten?
  • Wat zou ik na vandaag anders doen en hoe dan?
  • Waar verbaasde ik mij vandaag zelf over qua emotie? (Je kunt eventueel later onderzoeken wat daar de oorzaak van is)
  • Wat ging vandaag goed en ben ik blij mee?
  • Wat was het hoogtepunt van de dag?
  • Welk moment was goed voor een glimlach?
  • Op welk moment voelde ik opluchting en wat zegt dat over mij?
  • Waar ben ik blij mee of dankbaar voor? (Sluit met deze vraag af en voel even echt de blijdschap of dankbaarheid. Beter dan een slaapmutsje.)

Lucht je hart

Lucht je hart

Heb je het zwaar? Zit je er doorheen?
Niet vreemd, want de meesten van ons vinden dit een moeilijke tijd. En misschien is er nog wel meer dat door je hoofd maalt en je drukt dan de toestand in de wereld.
Wil je graag je hart even luchten zonder je familie of vrienden daarmee te belasten? Schrijf het dan van je af.

Vraag via het contactformulier een uitgebreide gratis schrijfoefening aan, waarbij je niet alleen je hart lucht en alles van je afschrijft, maar ook je emoties verwerkt en stappen zet om verder te kunnen. Als je wilt krijg je er een gratis mailcontact bij.

 

Je gegevens zijn veilig en je kunt op elk moment afmelden.

Balans in je leven.

Maak een lijst van alles wat in je leven is en belangrijk voor jou, zoals: werk, hobby’s, vrienden, familie, gezin, sporten, vrije tijd in je eentje (me-time) enz.
Zet daarna alle punten in volgorde van belangrijkheid, wat het belangrijkste is in je leven bovenaan enz. Zet daarnaast dezelfde punten, maar nu in volgorde van de tijd die je er aan besteedt. Pak het liefst je agenda erbij om zo nauwkeurig mogelijk te kijken en te tellen.

Rangorde belangrijkste in mijn leven:Rangorde meeste tijd
Gezin2
Familie en vrienden4
Sporten6
Werk1
Ontspanning5
Studie en ontwikkeling3

Besteed je de meeste tijd aan wat je het belangrijkste vindt? En de minste tijd aan wat je het minst belangrijk vindt?
Je zult waarschijnlijk een vast aantal uren op het werk moeten zijn, dus het gaat om de tijdsbesteding die realistisch is.

Behalve tijd in uren en minuten gaat het ook om de kwaliteit van de tijd: ben je er met je aandacht écht bij of zit je ondertussen de hele tijd op je telefoon.
Zo ja, zet dan je telefoon in je lijst en kijk opnieuw wat belangrijk is en hoeveel tijd (en aandacht) je er aan geeft.
Waar is de balans zoek en wat kun je vandaag doen om die balans te herstellen?
Schrijf op wat je gaat veranderen, als een afspraak met jezelf.

 

Zelfkennis

Twee schrijfvragen over je voorkeuren:

Vraag 1

Alles wat jij kiest om te lezen, om naar te kijken, te beluisteren of te doen, geeft jou informatie over jezelf. Het vertelt je veel over je interesses, over de onderwerpen en thema’s die je bezighouden, over de mensen met wie je graag omgaat en over de omgeving waarin je graag werkt of bent.
Let er vooral ook op waar je blij van wordt en wat je energie geeft en doe daar meer van. En let er op waar je minder blij van wordt, waar je moe van wordt (letterlijk te voelen in je lijf) en ga dat wat meer uit de weg.

  • Wat lees ik?

Maak een lijstje van boeken en tijdschriften die je de afgelopen tijd hebt gelezen. Welke kranten las je en welke artikelen en rubrieken lees je dan precies in de krant? Welke sites lees je? Wat lees je op social media en over welke onderwerpen dan specifiek?

Lees het lijstje door en merk op wat je opvalt. Over welke onderwerpen en thema’s lees je graag? Wat voor verhalen spreken je aan en waarom? Zet een timer en schrijf hier 10 minuten over.

Vraag 2
  • Wat zijn mijn hobby’s?

Wat doe je graag in je vrije tijd? Heb je hobby’s? Maak een lijstje en schrijf 10 minuten over wat je er zo leuk aan vindt en wat het je geeft.

 

Negativiteit loslaten

Negativiteit en negatieve emoties hebben impact op je lichaam. Door te schrijven kun je (een deel van) deze negatieve lading loslaten.  Doe dit regelmatig wanneer je merkt dat het je helpt.

De stappen:

  • Schrijf 10 minuten over wat je dwars zit, boos of verdrietig maakt. Wanneer er veel is wat je kwijt wilt, dan kun je de timer ook op 20 of 30 minuten zetten.
  • Schrijf alles van je af. Je hoeft niet te letten op je taalgebruik, let er alleen op dat je mild en lief bent voor jezelf. Je schrijft tenslotte om voor jezelf te zorgen.
  • Stop met schrijven wanneer de timer gaat en lees niet wat je hebt geschreven.
  • Verbrand of verscheur het papier en sta er bewust bij stil dat je jezelf hebt bevrijd van negativiteit. Voel de opluchting.

Lees ook mijn blogs.

Mijn blogs verschijnen twee keer per maand. Wil je een berichtje in je mailbox wanneer er een nieuwe blog online komt? Geef je dan op voor mijn nieuwsbrief via het contactformulier. In de nieuwsbrief vind je iedere keer een schrijfsuggestie.

Ontdek hier de schrijfmethoden van anderen.

Meer welzijn, meer balans, meer duidelijkheid, meer rust, meer acceptatie, meer geluk, meer focus, meer oplossingen, meer zelfkennis, meer bewustzijn, meer groei, meer zingeving, meer bewustwording …..

uit je pen  je leven in!

Schrijf jezelf next level is onderdeel van WunjoWelZijn

Scroll naar boven