web analytics

Tips voor het schrijven

schrijven

Lees voordat je aan de slag gaat eerst even deze tips voor intuïtief / flowschrijven:

 • Voor het schrijven werkt het goed om even een paar keer diep adem te halen om met je aandacht in het hier en nu te komen, gewoon even stil te zitten of kort te mediteren.
  Laat je uitademing langer zijn dan je inademing, waardoor je lichaam het signaal krijgt dat alles veilig is.
 • Schrijf het liefst met pen en papier. Onderzoekers ontdekten dat je hersenen bij het schrijven met een pen andere verbindingen aanmaken dan bij typen en dat je beter in de flow komt. Wil je toch liever typen dan is dat natuurlijk ook prima.
 • Maak je niet druk om spelling, grammatica, je handschrift of andere zaken. Daar gaat het nu niet om en niemand die zich er aan stoort.
 • Houd een timer bij de hand. Bij de meeste vragen wordt je gevraagd om een bepaalde tijd te schrijven of een bepaald aantal regels. Wanneer ik een bepaald aantal regels wil schrijven, tel ik die van tevoren en zet een streepje onder de eindregel
En deze:
 • Schrijf op wat in je op komt. Wees alert op je eerste gedachte en schrijf die zonder er over na te denken op. Wanneer je even niet weet wat je moet schrijven, schrijf dan gewoon door. Haal je pen niet van het papier (behalve bij een volgend woord natuurlijk). Herhaal het laatste woord, schrijf op ‘ik weet even niet wat ik moet schrijven’ of bedenk van tevoren een motiverende zin, bijvoorbeeld ‘door te schrijven ontdek ik antwoorden die ik nog niet wist’.

schrijven

Schrijf door

Het maakt niet uit wat je schrijft, zolang je maar blijft doorschrijven en je daarop blijft concentreren. Door te blijven schrijven, geef je jezelf niet de kans om teveel na te denken. Daardoor kom je in de flow en gaat associatief en intuïtief schrijven vanuit je onderbewuste. BLIJF dus schrijven.

 • Om dezelfde reden: streep niets door en stop niet om na te denken. De oefeningen hebben juist tot doel dat je uit je hoofd gaat, dus blijf er uit. 😉 Laat je zelf verrassen door wat er uit je pen komt.
 • Schrijf gerust langer door wanneer je de behoefte voelt verder te schrijven dan het aangegeven aantal minuten of het aantal regels.
 • Word je na een aantal oefeningen moe, luister dan vooral naar je lichaam. Je hersenen geven aan dat het even genoeg is en ze rust willen. Een wandeling of iets met je handen doen, werkt dan heel goed.
 • Luister ook tijdens het schrijven naar je lichaam. Misschien merk je een pijntje op, een verkramping, krijg je het ineens warm of juist koude rillingen. Het lichaam heeft een eigen wijsheid en kan op die manier tot je spreken. Schrijf op wat er gebeurt, misschien ontdek je een patroon die je helpt bij je eigen antwoorden.

 

LET OP:  De termen intuïtief, meditatief, reflectief en creatief schrijven worden niet door iedereen op dezelfde manier gebruikt. Je komt ook flowschrijven tegen, de benaming die ik veel gebruik. De naam maakt minder uit, experimenteer gewoon met de schrijfvorm die jij het fijnste vindt.

 

Schrijf je altijd over jezelf? Ja – je kunt niet anders.

Wat je ook schrijft, het komt altijd uit jou, uit jouw hoofd, jouw gedachtegoed, jouw leefwereld, jouw gevoelens.
Daarom helpt schrijven je om jezelf beter te leren kennen.

Lisette Thooft

 

Schrijf jezelf next level is onderdeel van WunjoWelZijn
Scroll naar boven